OPGELET: pasfoto's zijn enkel op afspraak!!! Maak online een afspraak via Diensten > Pasfoto's

Fujifilm GFX-100

Beschikbaarheid winkel: Tijdelijk uitverkocht.
Levertijd: Klik op de groene knop voor meer info.
Beschikbaarheid magazijn:
Levertijd:

Dit toestel kan je leasen aan 0%!!! Klik hier voor meer info!

Fujifilm GFX100

  • Sensor met 102 MP
  • 5-assig beeldstabilisatiesysteem
  • 4K30P-video
  • Snel en nauwkeurig autofocussysteem
  • Stof- en spatwaterbestendig
  • Licht van gewicht
  • Zeer robuust
  • Elektronische zoeker van 5,76 MP
  • 3,2 inch kantelbaar LCD-scherm

 

De systeemcamera GFX100 van Fujifilm is uitgerust met een sensor met 102 megapixels en heeft een grootschalige diagonaal van 55 mm. Deze nieuwe GFX-systeemcamera is het nieuwe vlaggenschip van Fujifilm's GFX-serie.

Mede dankzij een sensor van 43,8 x 32,9 mm, een sensor die maar liefst 1,7x groter is dan een full-frame sensor, worden de GFX-camera's door vele professionele fotografen aangeprezen en staat de GFX ondertussen hoog op het verlanglijstje van menig enthousiast fotograaf.

De GFX100 beschikt over een zogenoemde "Backside Illuminated Sensor" (BSI), die is uitgerust met fasedetectiepixels. Deze techniek wordt voor het eerst toegepast op een sensor die groter is dan 35mm full frame*. De autofocussnelheid van deze nieuwe GFX-systeemcamera is daarmee meer dan twee keer zo snel als die van zijn voorgangers**. Hierdoor wordt het verkrijgen van scherpte en het volgen van bewegende onderwerpen aanzienlijk sneller en eenvoudiger.

Een tweede grote innovatie waarover de GFX100 beschikt is dat deze systeemcamera is uitgerust met een volledig 5-assig beeldstabilisatiesysteem. Het is voor het eerst dat IBIS ("In Body Image Stabilising") wordt toegepast in een camera die beschikt over een sensor die groter is dan "full frame". De beeldstabilisatie in de GFX100 kan tot wel 5.5 stops*** worden gecorrigeerd. Dit resulteert in de mogelijkheid om ook vanuit de hand met deze camera opnames met een ultrahoge resolutie te kunnen maken.

Ook voor wat betreft het maken van video-opnames is de GFX100 aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de GFX 50S en GFX 50R. Zo is de GFX100 de eerste camera ter wereld met dit sensorformaat die ook in staat is om er in 4K30P mee te kunnen filmen. Uniek voor dit type camera daarbij is dat de GFX100 dit kan doen in 10-bit 4:2:2.

Deze drie noviteiten zijn voor dit type camera echte wereldprimeurs. De GFX100 is daarmee een uiterst innovatieve systeemcamera die zeer breed inzetbaar is voor diverse doeleinden. Een camera die uitermate geschikt is om er unieke en dierbare momenten mee vast te leggen.

* Fujifilm research april 2019

** Wanneer de camera wordt voorzien van een GF 62mm F2.8 objectief

*** Gebaseerd op de CIPA-standaarden (rollen, draaien en trillen) i.c.m. een GF 62mm F2.8 objectief.

Beeldsensor met 102 MP en een diagonaal van 55 mm

De sensor is specifiek voor deze camera ontwikkeld en kent een diagonaal van maar liefst 55 mm. Het aantal effectieve pixels voor deze sensor komt bovendien uit op ongeveer 102 miljoen. In combinatie met de ultrascherpe FUJINON GF-objectieven en de vierde generatie beeldverwerkingsprocessor X-Processor 4 biedt de camera een unieke resolutie met 's werelds beste beeldkwaliteit en een unieke kleurenreproductie.

De sensor is uitgerust met in totaal maar liefst 3,76 miljoen fasedetectiepixels die over het gehele sensoroppervlak zijn verspreid. Dit resulteert in een snelle en accurate autofocusmogelijkheid ongeacht waar het onderwerp zich in het beeld bevindt. Dit maakt dat mobiliteit en toepasbaarheid enorm worden vergroot met camera's die beschikken over een dergelijk grote sensor.

Door de toepassing van backside illuminated sensortechnologie is de bedrading via de achterzijde van de sensor weggeleid, waardoor de individuele photodiodesaanzienlijk meer licht kunnen vangen. De sensor verkrijgt hierdoor minder ruis en een groter dynamisch bereik, en is daardoor sneller uitleesbaar ondanks het hogere aantal pixels op de sensor.

5-assig IBIS-beeldstabilisatiesysteem

Over het algemeen kan worden gezegd dat hoe hoger het aantal pixels op een sensor, hoe groter de kans op bewegingsonscherpte. Om deze bewegingsonscherpte te onderdrukken heeft FUJIFILM speciaal voor de 102 MP-sensor een IBIS-beeldstabilisatiesysteem ontwikkeld dat in staat is om tot 5.5 stops (in combinatie met een GF 63mm F2.8 R WR objectief) te kunnen corrigeren.

Het IBIS-beeldstabilisatiemechanisme is zo uitgerust dat beelden niet alleen kunnen worden gecorrigeerd als de camera wordt gekanteld (omhoog, omlaag, links of rechts), maar ook als deze wordt gedraaid.

De gehele sluitereenheid wordt door maar liefst vier veren op haar plek gehouden waardoor bewegingen veroorzaakt door de sluiter tot een minimum worden beperkt. Hierdoor kan er veel eenvoudiger en in meer situaties met deze camera uit de hand worden gefotografeerd. De GFX100 behoudt daarbij de exceptioneel hoge resolutie en verlegt daarmee grenzen in de fotografie.

4K30P-video

Dankzij de nieuwe beeldverwerkingsprocessor X-Processor 4 in combinatie met een beeldsensor die zeer snel uitleesbaar is, kunnen er met de GFX100 video's worden opgenomen met een beeldresolutie en -snelheid van 4K30p en dat in 10bit 4:2:2 extern en 10bit 4:2:0 intern. Wederom een noviteit voor een camera die is uitgerust met een sensor die groter is dan het 35mm-filmformaat.

Wanneer voor het 17:9 digitale cinemabeeldformaat gekozen wordt, worden de opnames over de gehele breedte van de sensor opgenomen. De diagonaal is daarbij maar liefst 49,56 mm. Dit is zelfs groter dan menig high-end cinema camera die de afgelopen jaren het levenslicht hebben gezien. Dit betekent dat video-opnames gemaakt met deze camera niet alleen over een fantastische beeldkwaliteit beschikken, maar ook over een prachtige scherptediepte. Het grote bereik en de mogelijkheid om er tot op hoge ISO-waardes mee te kunnen filmen, zorgt er voor dat de GFX100 beelden produceert met een ongekende detaillering en resolutie, die welhaast driedimensionaal kunnen aanvoelen. Dat draagt uiteraard bij aan de sfeer van de opnames die er met deze camera kunnen worden gemaakt.

De GFX100 maakt gebruik van oversampling met het equivalent van ongeveer 50,5 megapixels om video te renderen. Daarnaast biedt de camera ondersteuning aan het zeer efficiënte codec type H.265/HEVC. Uiteraard ontbreekt het de camera niet aan de mogelijkheid om opnames te maken met "F-Log" waarbij de gammacurve een breder dynamisch bereik biedt. Ook is er ondersteuning voor "Hybrid Log Gamma (HLG)" voor het opnemen van HDR-beelden. De GFX100 is ook het eerste model in de GFX-serie dat beschikt over de "ETERNA" cinema filmsimulatie. Dit biedt de videograaf optimale oplossingen en brengt hem diverse creatieve mogelijkheden, waarmee hij zich volop kan ontplooien.

Stof- en weerbestendig, licht van gewicht en zeer robuust

Ondanks dat de GFX100 met een sensor die maar liefst 1.7x het oppervlak heeft dan dat van een 35mm full-frame camera is uitgerust, is de body even groot als een 35mm full-frame camera (156,3 x 163,6 x 102,9 mm). Het dunste gedeelte is daarbij 48,9 mm. De camera weegt ongeveer 1.400 gram inclusief twee batterijen, geheugenkaart en EVF.

De GFX100 is FUJIFILM's eerste digitale systeemcamera met geïntegreerde verticale grip. Dit heeft als voordeel dat de camera ergonomisch prettiger en comfortabel vanuit de hand is te bedienen en vast te houden. In de grip kunnen twee batterijen worden geplaatst.

Om een optimale beeldkwaliteit van de beeldsensor te kunnen garanderen, is het hart van de camera (lensvatting, beeldstabilisatiemechaniek en beeldsensor) geïsoleerd van de rest van de behuizing. Deze dubbele structuur draagt bij aan een uiterst hoge beeldresolutie in combinatie met een robuuste body.

De camera is op maar liefst 95 plekken afgedicht tegen stof en water, waardoor deze weerbestendig is. Hiermee is de gebruiker verzekerd van een hoge betrouwbaarheid, zelfs als de camera wordt gebruikt onder zware omstandigheden.

Verbeterd bedieningsgemak en handige informatiepanelen

De GFX100 is aan de bovenzijde uitgerust met een 1,80 inch LCD-submonitor en aan de achterzijde met een 2,05 inch LCD-submonitor, waardoor belangrijke informatie zoals EXIF-data, histogram en camera-instellingen ook in grote letters kunnen worden weergegeven. Diverse informatie kan door de gebruiker worden toegewezen aan zowel de EVF, het achterste LCD-scherm en de beide LCD-submonitoren. Hiermee kan de zoeker worden ontdaan van minder relevante informatie, waardoor deze eenvoudiger is uit te lezen. Zo wordt het bedienen van de camera een stuk eenvoudiger, bijvoorbeeld bij het tethered fotograferen of wanneer de camera op een positie wordt geplaatst waarbij de zoeker lastig is uit te lezen. Daarnaast beschikt de camera (net als de voorgaande modellen) over de mogelijkheid om deze in te kunnen stellen via de op de camera beschikbare draaiwielen. De GFX100 beschikt over een "virtueel instelwiel", waarbij een afbeelding van een instelwiel zichtbaar is op de bovenste LCD-submonitor en die kan worden versteld via de voorste of achterste draaiwielen op de camera.

Knoppen en hendels zijn op de camera tot een minimum beperkt, waardoor de bediening van de camera eenvoudig blijft. Uiteraard blijft de camera beschikken over een zogenoemde "Virtual Dial Mode" die in het rechtsboven geïntegreerde display wordt weergeven. Aan de linkerkant van de camera treffen we de knop aan waarmee de "drive"-instellingen kunnen worden bediend. Zo kan er bijvoorbeeld snel gewisseld worden tussen het maken van foto- en video-opnames en de diverse belichtingsmogelijkheden. De instellingen kunnen apart worden opgeslagen (belichtingsinstellingen, witbalans, filmsimulaties, etc.), zelfs wanneer er zowel foto- als video-opnames binnen één sessie moeten worden gemaakt. Het vergt slechts een draai aan een knop om de gewenste instelling op te roepen.

Elektronische zoeker van 5,76 MP en 3,2 inch kantelbaar LCD-scherm

De GFX100 erft de mogelijkheid om net als bij de GFX 50S de zoeker te verwijderen of op de kantelbare EVF Tilting Adapter (EVF-TL1) te plaatsen. De zoeker beschikt over een OLED-display met een resolutie van 5,76 MP. De elektronische zoeker kent een vergrotingsfactor van 0.86x en vijf optische glazen elementen (inclusief een asferisch element dat speciaal voor de GFX100 is ontwikkeld), waardoor een extreem hoge mate van scherpstellen mogelijk is.

De EVF kan zo worden ingesteld dat de voorkeur wordt gegeven aan de beeldsnelheid, resolutie of AF-scherpstelsnelheid. Dat biedt de fotograaf een grote mate van flexibiliteit voor verschillende fotografische situaties.

Het achterste LCD touchscreen heeft een resolutie van 2,36 megapixels en kan in drie verschillende richtingen worden gekanteld.

Snel en nauwkeurig autofocussysteem

De GFX100 is het eerste model in de GFX-serie dat gebruik maakt van een fasedetectie autofocusalgoritme dat is overgenomen uit de vierde generatie X-serie camera's (X-T3 en X-T30) die worden geprezen om hun snelle en accurate autofocus. Het autofocusalgoritme maakt volledig gebruik van de in totaal 3,76 miljoen beschikbare fasedetectie autofocuspixels, die over het gehele sensoroppervlak zijn verspreid. Dit zorgt voor een nieuwe standaard in AF-snelheid en accuratesse voor camera's die zijn uitgerust met een sensor met een grootschalige diagonaal van 55mm. De camera beschikt over "Single Point AF", "Zone Focussing AF" en "Wide/Tracking AF". Het effect is vooral duidelijk merkbaar wanneer gebruik wordt gemaakt van objectieven met een vaste brandpuntsafstand. Een verbetering in snelheid tot wel 210% is daarbij mogelijk ten opzichte van het traditionele contrastdetectie autofocussysteem.

Tegelijkertijd kent de GFX100 een enorme verbetering als het aankomt op de accuratesse van gezicht- en oogdetectie autofocus. Een feature die ondertussen als essentieel hulpmiddel wordt gezien door met name mode- en portretfotografen. Gezichtsdetectie werkt nu ook vanaf een grotere opnameafstand en biedt een significante verbetering in het volgen van een zijaanzicht van een persoon, of wanneer een persoon zich onregelmatig door het beeld verplaatst, of wanneer deze tijdelijk aan het zicht onttrokken wordt.

Unieke en uitermate goede kleurenreproductietechnologie

De combinatie van de nieuw ontwikkelde sensor en de vierde generatie X-Processor 4 betekent dat de camera 16-bit RAW kan produceren. Een mogelijkheid die door veel professionele fotografen zal worden gewaardeerd. De GFX100 biedt ook ondersteuning voor 16-bit TIFF-beeldomzetting. De ultrahoge resolutie van meer dan 100 MP, de rijke kleurtoon en de diepe contrasten die beschikbaar zijn in de filmsimulaties zullen zeker in de smaak vallen bij menig professioneel fotograaf.

De GFX100 beschikt ook over een "Smooth Skin Effect" dat automatisch de huidtinten gladder maakt. Een functie die veel wordt gebruikt in de bewerking van portretbeelden.

Diverse andere nieuwe functies en mogelijkheden

De GFX100 kan worden uitgerust met twee NP-T125 batterijen, waardoor de camera tot ongeveer 800 opnames kan maken als het achterste LCD-scherm wordt gebruikt.

De camera kan worden gevoed en opgeladen door middel van de USB-C aansluiting. Het verbinden van een zogenoemde powerbank is daardoor mogelijk, waardoor het maken van langere video-opnames en het tegelijkertijd laden van beide batterijen in de camera mogelijk is.

Dit is het eerste GFX-model dat ondersteuning biedt aan IEEE802.11AC 5Ghz, waardoor afbeeldingen snel draadloos kunnen worden verzonden.

Net als de voorgaande GFX-modellen is ook de GFX100 compatibel met de "Tether Shooting Plug-in Pro" voor Adobe Photoshop Lightroom en "Capture One Pro FUJIFILM" voor de verwerking van RAW-bestanden en tethered opnamemogelijkheden. Dit vergemakkelijkt de workflow van iedere professionele fotograaf.

 

Meer info - Fujifilm GFX100 website >>

0 sterren op basis van 0 beoordelingen